2011. december 23., péntek

Szitáló köd és szivárvány


CARMONA: a város a síkságból kiemelkedő kb 200 m magas sziklára épült. Utrerától fél órányira van kocsival, így könnyedén odajuthatunk bármikor. Földrajzi adottsága miatt nagyra becsült stratégiai pont volt Andalúzia életében. Két vár is épült a sziklákra: az egyik egy igen régi eredetű, hadászati szempontból jelentős, a másik pedig egy királyi vár. Előbbi ma múzeum, utóbbi hotel. Előbbit meglátogattuk, utóbbiban megittunk egy ColaCao-t :) (ColaCao a spanyol kakaó. Ha kakaót akarsz inni, nem kakaót rendelsz, hanem ColaCao-t. És ami még szuper: ColaCa-t rendelni természetes akkor is, ha felnőtt vagy.) A ma múzeumként funkcionáló vár gyönyörű.

Nem is kell nagyon megerőltetni a szemet, hogy lássuk a kartágóiak falmaradványát, amire a rómaiak, majd később a muszlimok is ráépítkeztek. Hihetetlen, hogy a a római építészet még ma is mennyire precízen áll, ahhoz képest, hogy ugye nem használtak semmilyen kötőanyagot. Elvileg a várból gyönyörű kilátás nyílik a környező völgyre, és tiszta időben még a mögötte húzódó hegyeket is lehet látni, amelyek Malagát rejtik magukban. Mikor azonban olyan délután 5 óra tájt elindultunk meghódítani a várat, szitáló köd volt, úgyhogy nem számítottunk semmi jóra kilátás szempontjából. Amint azonban felértünk a vár legmagasabb tornyának a tetejére, nyugat felől megnyíltak a felhők és előbújt a nap: megvilágítva a dél felől elhelyezkedő síkságot keletről pedig szivárványt rajzolva a város fölé. Hasonló képet idésve a szemünk elé:
Meleg őszi és hideg téli színek kavalkádját fedve fel előttünk. Sajnos nem volt nálam a videokamerám, de ha nálam lett volna, akkor sem hiszem, hogy hűen vissza tudta volna adni ezt a természeti jelenséget.

Később kiderült, hogy ebben a várban, illetve elődjében, maga Julius Caesar is járt. Hmmm.. Caesar nyomában :)

A város másik végében necropolis, ahová a gazdag emberek temetkeztek, mellette pedig egy amfiteátrum.

Tulajdonképp nem gondoltam volna, hogy eljövök Spanyolországba és ennyi a római birodalom fénykorára utaló bizonyítékot találok :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése